Water wil altijd naar het laagste punt. Laat dat nu voor een stad als Rotterdam, die voor meer dan driekwart onder het niveau van de Maas ligt, een bijzonder onhandige eigenschap zijn. Daarom is het belangrijk om water zo lang mogelijk vast te houden op de plek waar het valt. Dat lukt met groen. Rotterdam investeert de komende jaren flink in een groene stad.

Water lokaal vasthouden

Johan Verlinde is voor de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het Rotterdams Weerwoord. Dat is het klimaatadaptatieprogramma van de maasstad. Dit programma gaat over zes klimaatthema’s, die allemaal te maken hebben met de specifieke uitdagingen van de stad, waaronder hittestress en wateroverlast. Het toevoegen van groen in de stad speelt een belangrijke rol in het werken aan een klimaatadaptieve stad, die zoals bekend onder de zeespiegel ligt en erg ‘stenig’ is. Verlinde: “We moeten ervoor zorgen dat we water lokaal zo lang mogelijk vasthouden. Dat kan met bomen, planten, gras… De wortels nemen water op, als een spons. En water kan weer verdampen. Daardoor verkoelt de omgeving. Die ‘groene airco’s’ van de stad zijn meteen goed tegen de hittestress.”

Investeren in groene icoonprojecten

In de gemeente Rotterdam wordt op verschillende gebieden gewerkt aan het groene karakter van de stad. In de openbare ruimte bijvoorbeeld. De komende jaren komt 233 miljoen euro vrij voor zeven grote groene stadsprojecten. Op drukke verkeersaders zoals de Westblaak maken rijbanen plaats voor groenstroken. En het verkeersplein Hofplein krijgt een parkachtig karakter; de voetganger wordt er de baas.

Verder lezen?

Wil je verder lezen? Het complete artikel staat in het magazine Toekomstbouwers van Dutch Green Building Council.
Foto: Stadslab Rotterdam in opdracht van Rooftop Revolution.