Een interview met Jan Peter Balkenende. Over… …ja, waarover eigenlijk niet? Het ging over de Sustainable Development Goals, congressen in Singapore, zonnedaken van Elon Musk, garages van Rem Koolhaas, plastic zakjes in Kenia en natuurlijk ook over snelle auto’s op Zandvoort. Deze week is het interview verschenen in het magazine Toekomstbouwers van de Dutch Green Building Council.

En o ja, Balkenende had ook nog een paar goede boekentips. Van inspirerende denkers en auteurs. Zijn tips haalden het magazine niet: er moesten natuurlijk ook nog andere artikelen in. Ze zijn echter te waardevol om te laten liggen. Daarom delen we ze hier. Doe er uw intellectuele voordeel mee.

 

Why Nations Fail, Daron Acemoglu en James A. Robinson, 2013

“Een onderzoek naar wat landen succesvol maakt, gebaseerd op 3.000 jaar wereldgeschiedenis. Nou, dan heb je wel wat onderzoek gedaan. Het blijkt dat landen succesvol zijn als ze voldoen aan drie voorwaarden. Een land moet innovatief zijn. Er moet een rechtstaat zijn, want als er corruptie is, vergeet het maar. En ten derde, inclusiviteit. Mensen moet de vruchten kunnen plukken van de economische ontwikkeling en niet alleen de elites.”

 

Abundance, Peter H. Diamandis en Steven Kotler, 2014

“Een prachtig boek. Een boek van hoop, van het kan wel. De schrijver analyseert dat alle technieken aanwezig zijn om de wereld te veranderen, maar dat belangen en de traditionele verhoudingen vernieuwing in de weg staan.”

 

De nieuwe wereldorde, Rob de Wijk, 2019

“Een boeiende studie naar de enorme geopolitieke veranderingen in de 21steeeuw. Over het America First van Donald Trump, het verdeelde Europa en de snelle opkomst van China. Niet voor niets luidt de ondertitel: Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt.”

 

Vrede en Oorlog, Jonathan Holslag, 2018

“Nog niet gelezen, maar ik verheug me enorm op dit dikke boek van deze Belgische schrijver, Jonathan Holslag, over de wereldgeschiedenis.”

 

People, Power and Profits. Progressive Capitalism for an Age of Discontent, Joseph E. Stiglitz, 2019

“Moet ik ook nog lezen, maar de boeken van Stiglitz zijn altijd intrigerend.”